Complexul Grand Palace ­ sau Arta și bucuria de a trăi la Oradea Eleganță, loisir și delicii gastronomice

Unul dintre cele mai rafinate și incitante « palate » ale loisirului și gastronomiei orădene este complexul Grand Palace-Coquette. Clădirea în care ample spații sunt deschise generos oaspeților este situată în inima cartierului comercial istoric al orașului modern. Ea face corp comun, nu doar în plan urbanistic, ci și sub aspectul eleganței stilistice, cu fostul Palat galeria comerciala a orasului. Impozanta clădire a fost proiectată de doi arhitecți budapestani în 1893 și decorată în spiritul viziunii eclectice clasicizante a unuia dintre cei mai reprezentativi arhitecți orădeni, Rimanoczy Kálmán senior. În armonie cu decorația fostei hale comerciale, și clădirea restaurantului Grand Palace are o decorație clasică a fațadei, cu elemente inspirate din arta neo­renascentistă. Farmecul de epocă al fațadei, impecabil restaurată, este amplificat de o marchiză în stil Art Nouveau ce marchează cu eleganță intrarea în restaurant. Ample arcade în stil imperial promit, dincolo de cristalul lor, delicii culinare și ambientale de excepție.

Pășind peste pragul restaurantului, spațiu ce este conceput și ca sală de evenimente, vizitatorul are impresia că a intrat într­-o lume de poveste, unde gastronomia este ridicată la nivel de artă, în acord cu planul pretențios al artei decorative și al arhitecturii de epocă. Lumină caldă, difuză, ce scaldă întreaga sală pune în valoare fusul elegant al stâlpilor originali de fontă ce aparțin celui mai autentic spirit « Belle Époque ». Căci, alături de eleganță, autenticitatea este una din notele de fond incontestabile ale ambientului festiv marca Grand Palace Oradea. Acestea sunt semnele respectului valorilor clasice al amfitrionilor și el se citește în elementele de stil prezente peste tot în spațiul restaurantului. Tavanul casetat în manieră neo­renascentistă, capitelele aurite în stil compozit, fleuroanele ce punctează cu note aurii bordurile cornișelor, balustrada arcuită ce urcă la etaj cu dantelăria sa din fier forjat, toate aceste elemente ale decorului ambiental sunt în perfect acord cu mobilierul elegant în stil clasic Biedermeier ce personalizează întregul spațiu. Fiecare detaliu este amplificat în oglinzi monumentale concepute în același stil al eleganței sobre specifice spiritului « Mittel-­Europa ». Dar tihna unui dineu, veselia unui botez sau fastul unei nunți nu pot fi împlinite decât într­-un ambient de excepție. Lumina sa interioară este lină, generată de armonia tonurilor opalescente de ivoriu, bej sau gri­-argintiu, cu sclipiri aurii. Paleta cromatică tamisată este punctată de tonurile adânci de mahon ale mobilierului ce se armonizează cu cele écru ale draperiilor de brocard sau cu reflexele de aur vechi ale stucco-­ului venezian.

Conceput cu rafinament stilistic, ambientul marca Grand Palace cultivă un lux lipsit de ostentație, ce cucerește prin designul său clasic­modern și armoniile cromatice seducătoare. Astfel, orice eveniment desfășurat în spațiul său devine fastuos, unic și de neuitat.
 Dar nu doar restaurantul/sală de festivități constituie punctul de atracție al complexului Grand Palace, ci și restaurantul-cafenea Coquette. Accesul în spațiul său se face prin gangul amplu, decorat în același spirit « Belle Époque », ce conduce spre grădina-terasă din interiorul complexului. Acest atrium înverzit face legătura stilistică între cele două spații interioare, Grand Palace și Coquette. Cromatica sa este gândită pe aceleași tonuri calde de ocruri luminoase, ce conferă spiritului pace și bucurie calmă, reconfortantă. Terasa acoperită este concepută în spirit neoclasic, decorată cu un mobilier Biedermeier rustic, comod și elegant. Galeria terasei se deschide spre cocheta grădină decorată în stil englezesc. Atmosfera acestui loc deschis e creată cu naturalețe prin arbuști, havuzuri și prin arabescurile unui chioșc și a unui mobilier de grădină ce evocă bucuria de a trăi, acea « la joie de vivre / Joy of living » de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX.

Șicul și naturalețea stilului « La Belle Époque » ce personalizează grădina­-terasă sunt regăsite 
în decorația restaurantului Coquette. Designul este gândit în spiritul curentului modern Shabby Chic, ce pune accentul pe crearea unui spațiu prietenos, luminos, ideal pentru întâlnirile amicale sau pentru momentele de solitudine. Și în acest spațiu nota inconfundabilă o conferă eleganța, dar de data aceasta viziunea nu mai este festivă, ci primește note rustice vesele. Prin faptul că predomină o gamă foarte luminoasă de culori este creat un spațiu gastronomic tandru și prietenos, cu delicii culinare aflate la îndemână. Atmosfera este învăluitoare, aromată, de o caldă intimitate. Ea invită la un anume fel de a savura momentele de tihnă și bucurie ale vieții și de a te simți confortabil la Coquette în orice moment mai special, rezervat pentru sine sau pentru prieteni.

"Spatios, luxuos, elegant si plin de farmec. Grand Palace a fost locatia perfecta pentru nunta noastra de vis. Revenim la botez."

Anca & Andy

"O terasa superba si absolut perfecta pentru un botez cu multi invitati. Decorurile si amplasamentul ne-au atras, amotsfera ne-a convins."

Cristina & Raul

"Grand Palace este locatia pe care ne-am imaginat-o dintotdeauna pentru nunta noastra, stilul si decorurile sunt absolut superbe."

Madalina & Eugen